Start to ferment
gezond!
Fermentatie zit boordevol probiotica en andere krachtige voedingsstoffen die je darmflora herstellen, je energieniveau verhogen en je immuunsysteem versterken. Gefermenteerde producten zijn dan ook op z’n gezondst als je ze zelf maakt, want dan ben je zeker dat alle levende (probiotische) activiteit nog aanwezig is in je eindproduct. Dagelijks gefermenteerde producten eten of drinken helpt om je darmgezondheid optimaal te houden.
Leuk!
Wanneer je de basisprincipes leert, kan je je leven lang aan de slag met groenten-en fruitrestjes in de koelkast, die je anders zou weggooien. Bedenk hoe trots je op jezelf gaat zijn wanneer je met enkele ingrediënten ware smaakbommen gaat leren maken. Je kan zelf naar hartelust experimenteren, na het aanleren van de juiste tips & tricks en goed uitgeschreven recepten.
Wat kan je verwachten?
〰️
Wat kan je verwachten? 〰️
Luchtig
Wetenschappelijk onderbouwde info, maar dan in duidelijke taal. Hoe beïnvloedt wat je eet, hoe je je voelt en je gezondheid.
Gezellig
In een groep van gelijkgestemden, jullie willen allemaal graag bijleren over fermentatie, is er ruimte voor vragen en gesprek. Ik voorzie uiteraard een theetje en provertjes.
Gemakkelijk
We gaan hier aan de slag met de basics. Eenvoudige recepten, met weinig benodigdheden, pinky promise.
Voordelig
Ik ben er redelijk zeker van dat je alle benodigdheden om te leren fermenteren reeds in huis hebt. Geen nood om voor 100en euro’s aan materiaal aan te schaffen. We gaan voor eenvoud.
Hands on
Je leert een theoretisch kader, wat meteen wordt omgezet in de praktijk. Dus, héél concreet en met eenvoudige uitleg ga je naar huis met je eerste fermentaties.
Wat leer je?
De workshop is opgebouwd uit 3 delen. Je kan elke workshop apart volgen, of je schrijft je gewoon gezellig in voor de reeks.
Wanneer je volledig nieuw bent met fermentatie is het heel belangrijk om Groenten Pt 1. te volgen alvorens je Groenten Pt 2 volgt. Anders ga je belangrijke info missen om een succesvol ferment te maken.
Groenten pt.1
Hier leren we de basis van lacto fermentatie & de gezondheidsvoordelen er van. Je leert het verschil tussen pekelen en fermenteren en je krijgt 2 heerlijke groentengerechten mee naar huis, die je zelf gaat kruiden. Eerst en vooral een pekel, hello showstopper op elke salade! Ten tweede groenten gefermenteerd in zoutwater, dit is meteen de eerste methode: brining.
Na deze workshop zijn termen als brining, pounding, inmaken, fermenteren, microbioom & zoutpercentages geen vreemden meer voor jou.
Aankomende data
19-20u30
31 januari (Boechout)
11 februari (Borgerhout)
Groenten pt.2
In deze sessie breiden we jouw technieken skillset uit. Je leert op andere manieren groenten fermenteren, namelijk groenten in eigen nat en groenten in sausvorm fermenteren. We gebruiken hier veel medicinale kruiden en we zoomen in op de ondersteunende werking van fermentaties voor je immuniteit.
Je gaat naar huis met de start van een fermentatie a là zuurkool én een gefermenteerde groentenchutney.
Aankomende data
19-20u30
21 februari (Boechout)
4 maart (Borgerhout)
Drankjes
Wist je dat je je eigen bruisende drankjes kan maken wanneer je de juiste omgeving creëert?
Hierbij maken we gebruik van gisten, schimmels en bacteriën. Soms zijn deze aanwezig op de ingrediënten die we gebruiken én soms is het belangrijk om deze toe te voegen.
In deze sessie leer je de 2 meest lekkere technieken voor het maken van je eigen gefermenteerde drank: Kombucha & gemberbier.
Aankomende data
19-20u30
14 maart (Boechout)
25 maart (Borgerhout)
FAQs
-
De workshop duurt 90min. Voldoende tijd om een grondige uitleg te krijgen én niet te lang zodat je optimaal geconcentreerd kan blijven. We kiezen er bewust voor om de content op te splitsen in 3 workshops, zodat je elke techniek goed onder de knie krijgt en het geen overload aan informatie wordt.
-
Je hebt geen achtergrond in koken nodig. Gewoon een gezonde interesse om iets nieuws te leren. Fermenteren is eigenljk best eenvoudig. Vaak is het grootste obstakel dat je het nog nooit geprobeerd hebt, daar komt na deze workshop verandering in.
-
Leuk idee! Ik maak graag een persoonlijke cadeaubon.
Stuur me daarvoor even een mailtje via de contact pagina. -
Deze workshop is een demo-versie. Je zal zelf niet veel koken, maar vooral goed kijken en opletten. We kiezen voor dit format zodat iedereen geconcentreerd dezelfde uitleg krijgt en kan volgen.
-
De workshop gaat door bij Studio Pili in Boechout.
-
Ja, dat kan.
Contacteer me even en dan stemmen we onderling af wat je graag in de workshop aan bod laat komen.
-
Ja, dat kan.
Daarvoor stuur je me best een mail met je btw gegevens. Bij facturen wordt 21% btw bijgerekend.